DIY

Veilig thuiswerken? Probeer deze tips maar eens!

Het is een bijzondere tijd, waarin we allemaal steeds vaker flexibel en creativiteit moeten zijn. In korte tijd zijn privé computers, laptops en andere devices geschikt gemaakt om vanuit huis te werken. Maar ook hierbij is het belangrijk dat je veilig online werkt vanuit huis. Daarom geven we in deze blog een aantal tips die ervoor zorgen dat jij veilig werkt vanuit huis! 

Beveilig het netwerk en berichtgeving 

Je bedrijfsnetwerk is de basis van veilig thuiswerken. Het geeft toegang tot al je software, apps, data en documenten. Daarom is het ontzettend belangrijk van je bedrijfsnetwerk een fort te maken. Doe dit door de updates van systemen en software structureel bij te werken. Zorg dat de toegang tot je bedrijfsnetwerk goed te controleren is door een firewall. 

Daarnaast is het ook belangrijk dat de elektronische berichtgeving met bijvoorbeeld handelspartners, veilig en soepel verloopt. Zorg daarom dat je het AS2 communicatieprotocol gebruikt of iets wat hierop lijkt. Op deze manier wordt de identiteit van zowel zender als ontvanger gegarandeerd en komt data nooit bij de verkeerde persoon terecht. 

Let op phishing 

Zorg dat je altijd goed let op phishing mails. Krijg je mailtjes die je niet verwacht of van een onbekende? Verwijder deze dan per direct. Open geen bijlagen, klik niet door, laat geen gegevens achter en reageer ook niet per mail! Juist in deze periode wanneer het aantal thuiswerkers toeneemt zijn de cybercriminelen actief. Krijg je als medewerker een dergelijke mail? Meldt dit dan per direct bij je leidinggevende. 

Versleutel opslag hardware 

Wanneer je een USB-stick of externe harde schijf (hardware) gebruikt om belangrijke informatie op te slaan, versleutel deze opslag hardware zodat een ander niet bij de vertrouwelijke informatie komt bij verlies of diefstal. Je wilt deze bestanden namelijk niet kwijt raken! 

Let goed op wat je deelt! 

Stiekem vinden we het allemaal wel leuk om te zien hoe het thuiswerken bij jouw collega’s of klanten eruit ziet. Een screenshot van die unieke online vrijdagmiddagborrel is ook het delen waard, maar let wel goed op wat je deelt! Zorg dat er geen gevoelige of verborgen informatie zichtbaar is. Denk hierbij aan een presentatie of een excel sheet die op het beeldscherm zichtbaar is voor anderen. 

Veilig internetten! 

Controleer bij websites waar je inlogt of gegevens deelt altijd eerst of je je op de juiste website bevindt. Controleer de URL op eventuele spelfouten en controleer of de website gebruik maakt van een beveiligde verbinding. Een beveiligde verbinding is te zien aan de ‘https’ in plaats van ‘http’ linksboven in je browser.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *