DIY

WORDT EEN STER IN PLANNEN

Plannen is iets wat elke student zou moeten kunnen en wat elke student kan helpen in drukke periodes. Helaas is niet iedere student goed in plannen. De ene kan wel keurig een planning maken, maar je aan die planning houden is een ander verhaal. De ander komt de laat met een planning maken waardoor het niet meer realistisch word en andere studenten laten het plannen zitten en doen het op gevoel. Goed plannen kan iedere student veel stress ontnemen in een drukke periode.
Hieronder staat een handig overzicht over hoe jij als student een goede, overzichtelijke en haalbare planning maakt. 

WELKE STAPPEN MOET IK VOLGEN?

Als eerste stap is het belangrijk om voor jezelf op te schrijven wat je allemaal nog moet doen. Een to do list maken kan al een rustgevend gevoel geven in je hoofd omdat je voor jezelf duidelijk hebt wat er nog gedaan moet worden. Als volgende stap is het handig om alle deadlines op te schrijven. Wanneer heb je een tentamen, wanneer moet je een verslag inleveren of wanneer heb je een gesprek. Zo kom je erachter op welke dagen je naar school moet en op welke dagen je veel tijd hebt om te leren.
Vervolgens is het handig om te kijken naar je to do list. Kijk hoeveel tijd elke taak ongeveer gaat kosten en schrijf deze tijd erbij. Je kan beter iets meer tijd inplannen dan te weinig. Hierdoor weet je hoeveel tijd elke taak gaat kosten en wanneer je deze taken dus kunt inplannen. 

Wanneer je deze dingen duidelijk op een rijtje hebt, is het tijd om een planning te maken. Dit kan je bijvoorbeeld op je computer doen, in een word document en dan kan je per dag alles opschrijven. Schrijf eerst de deadlines op bij de bijbehorende dagen. Schrijf vervolgens je eigen afspraken, zoals school, werk of prive zaken op. Leuke dingen doen kan namelijk niet ontbreken aan jouw planning, anders wordt het lastig om het vol te houden. En wanneer jij op vrijdag avond besluit uit te gaan, is het niet realistisch dat jij zaterdagochtend om negen uur al aan het leren bent.
Handig is om hier overal tijden bij te schijven, van hoe laat tot hoe laat ben je op school of op werk. Als je dat hebt opgeschreven weet je nu op welke dagen je tijd hebt om aan school te zitten. Nu is het de taak aan jou om taken te verdelen onder de dagen. 

Houd hierbij rekening dat stel jij hebt op maandag vier uur lang de tijd voor school, je niet die vier uur precies inplant. Sommige taken kunnen namelijk uitlopen en je moet ook pauzes tussendoor houden. Wanneer je vier uur achter elkaar de tijd hebt, plan dan iets in voor drie uur, zodat je altijd speling hebt. 

Succes met het maken van een haalbare planning!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *