Knutselen

HOE MAAK JE ZELF SPEELGOED VOOR JE HAMSTER

Je hoeft geen duur speeltje op de kop te tikken om uw hamster de kans te geven om te spelen. Veel kleurrijk hamster speelgoed kan gemaakt worden van huishoudelijke wegwerpartikelen. Een paar stukjes karton of hout zijn genoeg om traktatie houders, schuilplaatsen en klim platforms te maken voor elke kooi of box. Kies niet-giftige verf en andere decoraties om je hamster een kleurrijk nieuw speeltje te geven dat ook veilig is om te verkennen.

PLATFORM MAKEN

 1. Kies plat karton en kartonrollen zonder inktvlekken. 

Het maakt niet uit wat voor soort kooi je hebt, je hebt de mogelijkheid om er een platform in te maken. Voor een goedkope en makkelijke manier om een platform te maken, gebruik je karton. Neem een groot stuk karton voor het oppervlak van het platform en ongeveer 5 of 6 wc-papierrollen om als steunen te gebruiken.

 • Hout is de beste keuze voor het bouwen van stevige platforms. Hamsters kauwen ook graag op houten platforms om hun tanden te scherpen.
 • Kijk voor houten platforms naar voorgesneden stukken hout in een kunstwinkel. Je kunt ook een tafelzaag gebruiken om je eigen stukken hout te maken. Zorg er wel voor dat je de juiste veiligheidsuitrusting draagt, zoals een veiligheidsbril en een stofmasker, als je met een zaag werkt.

 

 1. Meet de afmetingen van de kooi om de afmetingen van het platform te bepalen. 

Kies een plaats voor het platform. Gebruik een meetlint om de lengte, breedte en hoogte te noteren van de beschikbare ruimte waar u van plan bent het platform te plaatsen. Schrijf deze maten op zodat je ze hebt wanneer je het platform gaat maken.

 • Platformen werken ook goed buiten een kooi, zoals in een box. Neem dezelfde maten om het platform op de gewenste maat te maken.

 

 1. Markeer het karton en knip het op de gewenste grootte met een schaar. 

Teken de afmetingen van het platform met een potlood op het stuk karton. Zorg voor een sterke schaar of een scherp hobbymes om het karton netjes af te snijden. Test het karton in de kooi om te zien of het goed past.

 • Als je van plan bent het platform in een draadkooi te plaatsen, laat het platform dan langer om het op de draden te laten rusten. Laat een extra 2,5 cm over aan de uiteinden, zodat het karton de draden overlapt.

 

 1. Lijm de wc-papierrollen op de bodem van het platform. 

Leg het karton op een vlakke ondergrond met de onderkant naar boven. Leg in elke hoek een kartonnen buis en knip ze zo nodig bij om het platform laag genoeg te maken voor je hamster om erbij te kunnen. Zet dan een andere buis in het midden van elk van de lange uiteinden. Smeer een niet-giftige lijm rond de rand van elke buis om het aan het platform vast te lijmen.

 • Als je een houten platform maakt, zoek dan naar houten klossen voor een makkelijke manier om poten te maken. Houten blokken werken ook goed. Omdat houten platforms stevig zijn, heb je er maar 4 nodig om onder de hoeken van het platform te plaatsen.
 • Gebruik een niet-giftige lijm. Witte lijm in flessen en witte lijmpistoolsticks zijn over het algemeen veilig. Smeer de lijm dun uit, zodat je hamster er geen hapje van kan maken.

 

 1. Laat de lijm maximaal 24 uur drogen voordat je het platform verplaatst. 

Zet het platform in de open lucht op een plek waar het niet gestoord kan worden. Geef de lijm voldoende tijd om af te koelen en uit te harden. Als je klaar bent, test je het platform om er zeker van te zijn dat het stabiel aanvoelt.

 

 1. Plaats het platform in de kooi en maak het vast aan de wanden als dat nodig is. 

Schuif het platform in de kooi als je van plan bent het daar te installeren. Voor een draadkooi, schuif de uiteinden van het karton tussen de draadstaven. Als je een glazen kooi hebt, doe dan wat doorzichtig ducttape rond de randen van het platform om het op zijn plaats te houden.

 • Test het platform. Als het wiebelig aanvoelt, ondersteun het dan met plakband. Lijm ook meer kartonnen buizen of stukken hout op de bodem voor extra steun.

 

 1. Kleur het platform en voeg versieringen toe om het aan te passen. 

Als je hamster uitgekeken is op zijn nieuwe speeltje, voeg er dan wat nieuwe facetten aan toe. Gebruik niet-giftige verf om het platform kleur te geven, of probeer wat extra platformen te maken. Lijm bijvoorbeeld een kartonnen buis of een houten cilinder aan de bovenkant van het platform, en leg er dan een tweede, kleiner platform op waar je hamster op kan spelen.

 • Maak allerlei verschillende projecten, waaronder ladders en trappen. Voor een eenvoudige trap knip je een lange strook karton uit. Lijm wit karton aan de onderkant om het stabiel te maken. Vouw de strook vervolgens dubbel om de helling te maken.
 • Gebruik alleen niet-giftige decoraties. Gekleurd papier en garen bevatten kleurstoffen die schadelijk kunnen zijn voor je hamster. Als je papier gebruikt om te versieren, bijvoorbeeld om de bovenkant van het platform te bedekken, test het dan door het eerst in water te dompelen. Als de kleurstof uitloopt, gebruik het dan niet!