DIY

HOE MAAK JE EEN FASHION DESIGN NOTITIEBOEKJE

Als je ooit fantastische modestukken hebt willen ontwerpen, maar niet wist waar je moest beginnen, zijn er eenvoudige manieren om je creatieve energie te laten stromen! Begin met het samenstellen van een fashion design notitieboek, zodat je een tastbare verzameling van je ontwerpen op één plek hebt. Het is een geweldige manier om indruk te maken op je vrienden en collega’s, en het is gemakkelijk om te beginnen.

BENODIGDHEDEN VERZAMELEN

 1. Koop een schetsboek of een notitieboek. 

Ga naar een plaatselijke winkel en koop een schetsboek met meer dan 70 pagina’s, afhankelijk van het aantal schetsen dat je van plan bent te maken. Kies een notitieboek dat de stijl van je modeontwerpen laat zien door de kleur en het ontwerp van de voorkant.

 • Personaliseer de voorkant door een ontwerp te tekenen of een collage te maken die past bij het thema van je modecollectie.
 1. Koop potloden. 

Zoek gewone potloden van #2 met gummetjes waarmee je je ontwerpen kunt schetsen. Misschien wilt u kleur in uw modeontwerp notitieboekje verwerken, in dat geval kunt u ook kleurpotloden, aquarelverf of stiften kopen.

 1. Koop fijne zwarte pennen met pigment tekeninkt. 

Zorg ervoor dat je pennen archiefinkt gebruiken, wat betekent dat de inkt na verloop van tijd niet vervaagt op de pagina.[2] Deze pennen worden gebruikt om je werkstukken te laten knallen. Fijne zwarte pennen met pigmentinkt zijn vooral handig voor het tekenen van patronen

 1. Verzamel restjes stof en textiellijm. 

Koop lapjes stof of print patronen uit waar je mooie stof van kunt maken. Zorg er ook voor dat je stoflijm koopt, zodat je de stof op de pagina’s kunt plakken.

 

 1. Verzamel inspirerende materialen. 

Je schetsboek gaat een persoonlijk statement maken over jou en je ideeën, dus begin met het persoonlijk te maken. Laat jezelf zien door materialen te verzamelen die speciaal voor jou zijn, zoals herinneringen aan plaatsen waar je bent geweest, en foto’s van familie en vrienden.

HET PLANNEN VAN JE VERZAMELING

 1. Geef uw verzameling een naam. 

U kunt één schetsboek gebruiken voor een hele verzameling of één schetsboek voor meerdere verzamelingen. Als u één schetsboek gebruikt voor één verzameling, schrijf dan de naam van de verzameling op de voorkant van het schetsboek.

 • Als je chique prom dresses maakt, probeer dan iets als “A Night to Remember”.
 1. Plan elke pagina. 

Maak een lijst van je outfitideeën die op elke pagina komen te staan voordat je begint te schetsen in je modeontwerp notitieboek. Schrijf bijvoorbeeld je ideeën voor jurken, blouses, rokken, enz. op, en de details van elk stuk, zoals welke materialen ze nodig hebben

 1. Maak een model figuur sjabloon voor herhaaldelijk gebruik. 

Als je de vorm van een man, vrouw, jongen of meisje niet uit de vrije hand kunt tekenen, neem dan een dun vel papier om over een model-achtige foto uit een tijdschrift of boek te leggen. Knip het uit, zodat je een sjabloon hebt die je kunt gebruiken voor elk model dat je in je schetsboek tekent. Je modeontwerpen kunnen verschillen naargelang de grootte, vorm en het geslacht dat je voor elk model gebruikt, dus misschien wil je een paar sjablonen met verschillende vormen maken.

 • Zorg ervoor dat je figuur creatief poseert om je modeontwerp beter tot zijn recht te laten komen.
 • Je kunt ook voorgemaakte stencils gebruiken voor het gebruiksgemak.

JE ONTWERPEN MAKEN

 1. Trek je stencil over. 

Leg je sjabloon op de eerste pagina van je schetsboek en trek de omtrek van je model lichtjes over. Druk zachtjes met je potlood, want de omtrek van het model moet er vaag uitzien zodat je outfitontwerp opvalt.

 1. Schets je ontwerp. 

Schets de omtrek van je outfitidee lichtjes over het figuur. Schets vervolgens alle details van je outfitontwerp, zoals plooien en ruches, en gum eventuele fouten weg. Zodra je ontwerp eruit ziet zoals je wilt, trek je het over, waarbij je deze keer harder drukt zodat de omtrek van je ontwerp donkerder lijkt.

 1. Kleur het in. 

Gebruik kleurpotloden, waterverf of markers om je modeontwerpen in te kleuren. Schets patronen met een potlood en trek er dan overheen met een fijne zwarte pen om het patroon te laten opvallen.

 1. Plak je stofrestjes op. 

Plak ze op de pagina van je schetsboek met de outfit waar ze bij horen, en label welk type stof het is. Breng de lijm spaarzaam aan op de pagina en wacht tot hij kleverig is voordat je je stof erop drukt. Je wilt niet dat de lijm door de stof sijpelt.

 • Zorg ervoor dat de outfits in de collectie allemaal passen bij de “stemming” van de kleuren. Bijvoorbeeld, rood, oranje en geel kunnen een zomer stemming zijn of de bladeren aan de bomen in de herfst.
 1. Laat ruimte over voor notities. 

Misschien wil je elk stuk labelen met specifieke kwaliteiten van het kledingstuk. Als je je eigen kledingstukken naait, laat dan ruimte vrij op de pagina of gebruik de achterkant van de pagina om aantekeningen te maken over de maten van de outfit.