DIY

HOE KAN JE EEN VOGELHUISJE DECOREREN?

Nodig gevederde vrienden uit in uw tuin door hun huizen te versieren met heldere, opvallende ontwerpen. Er zijn eindeloos veel eenvoudige en creatieve manieren om een vogelhuisje te versieren: je kunt het verven, een mozaïekhuisje maken, of gerecyclede of natuurlijke materialen gebruiken om een huisje te maken dat zeker veel vogels naar je huis zal lokken.

VOGELHUISJES SCHILDEREN

 1. Begin met een houten vogelhuisje en felle kleuren verf. Het is het gemakkelijkst om te beginnen met een eenvoudig vogelhuisje dat nog niet is versierd, maar als u een oud vogelhuisje opknapt, kunt u de verf die er al op zit eerst strippen of het met een paar lagen grondverf bedekken voordat u begint.
 • Kies aquarelverf of acrylverf op basis van wat voor look je op je vogelhuisje wilt. Aquarelverf zal een lichter, meer gedempt effect hebben, terwijl acrylverf er gedurfder en meer verzadigd in kleur uit zal zien.
 1. Ga voor een zonnig thema door een zonnebloem rond het gat te schilderen. 

Verf het hele vogelhuisje met hemelsblauwe verf met een penseel van 2,5 cm (1 in). Laat dat 24 uur drogen. Teken dan met zwarte permanent marker een omtrek voor zonnebloemblaadjes rond het gat, met het gat als het middelpunt van de zonnebloem. Vul de bloemblaadjes in met goudgele verf en laat dat drogen.

 • Voeg meer zonnebloemen toe rond de zijkanten van het huis en op het dak, naar eigen voorkeur. Gebruik dezelfde goudgele kleur voor je bloemblaadjes, en zwarte verf voor je middelpunten.
 • Voeg stengels en bladeren toe aan je zonnebloemen met groene verf als je dat wenst.
 • Schrijf een leuke zin op de voorkant van het huis onder de zonnebloem, zoals “Welkom” of “Home Tweet Home” met witte verfmarker, als je dat leuk vindt.
 1. Probeer echte vogels aan te trekken door vogels en insecten op je huisje te schilderen. Verf je hele vogelhuisje in een basiskleur van je voorkeur, zoals wit, zwart of blauw, met een verfkwast van 2,5 cm. Laat de basis 24 uur drogen en begin dan met het schilderen van de vogels op je huisje. Voeg wat kevers, lieveheersbeestjes, spinnen of andere insecten toe die je leuk vindt.
 • Gebruik heldere, levendige kleuren zoals rood, blauw en groen, vooral als je een donkere achtergrond hebt gebruikt.
 1. Maak een schuurthema met donkerrood en een wit hek. 

Verf alle 4 zijden van je houten vogelhuisje donker baksteenrood met een verfkwast van 2,5 cm. Verf het dak zwart en knip 20-30 knutselstokken af, zodat er 10 plat zijn aan beide uiteinden en de rest aan één uiteinde puntig is. Verf de knutselstokken wit en laat alle verf 24 uur drogen.

 • Lijm de knutselstokken met de platte uiteinden op de voorkant en de zijkanten van het vogelhuisje om een deur en een grote “X” vorm op de voorkant te maken. Gebruik de stokjes met puntige uiteinden om een piketomheining aan de zijkanten en de voorkant van het huisje te lijmen.
 1. Houd het eenvoudig met lichte of pastelkleurige effen stoffen. 

Deze optie ziet er vooral goed uit als je van plan bent om meerdere vogelhuisjes in dezelfde ruimte op te hangen, maar het werkt ook goed voor op zichzelf staande vogelhuisjes. Kies een effen kleur voor de zijkanten van je vogelhuisje, en een andere kleur voor het dak. Verf het vogelhuisje met een verfkwast van 2,5 cm (1 inch) en laat het 24 uur drogen.

 • Als je wilt, kun je na het drogen stippen van verschillende grootte in de tegenovergestelde kleur op het vogelhuisje aanbrengen. Gebruik bijvoorbeeld de kleur van het dak voor de stippen op de zijkanten van het huisje, en de kleur die je voor de zijkanten hebt gebruikt voor de stippen op het dak.
 • Enkele goede kleurencombinaties zijn geel en roze, geel en oranje, oranje en groen, blauw en groen, of blauw en paars. Zorg ervoor dat u heldere of pasteltinten van deze kleuren kiest in plaats van donkere tinten.
 1. Geef je vogelhuisje een naam door het een leuk label te geven. 

Verf je vogelhuisje in elke stijl die je leuk vindt en maak er dan een klein labeltje voor boven de deur, zoals “Bird Café” of “Bed and Breakfast”. Je kunt een apart stuk hout gebruiken voor het label, of het label rechtstreeks op het huisje schilderen met een kleine verfkwast.

 • Andere ideeën om je vogelhuisje een naam te geven zijn “Markt”, “Bibliotheek” of “Vogelschool”.
 1. Laat het ontwerp drogen en breng een transparante toplaag aan. 

Als je vogelhuisje klaar is, laat het dan 24 uur drogen voordat je het aflakt met een transparante beschermende kit. De kit zal je vogelhuisje beschermen tegen verbleken door de zon en regen. Zet het vogelhuisje op een droge plaats voordat de toplaag klaar is met drogen.

 • Hang je vogelhuisje aan een boom, langs een hek of vrijstaand aan een paal in je tuin.