Haken en breien

EEN DEKEN BREIEN IN 7 STAPPEN

Een mooie, warme, gebreide deken past perfect bij een goed boek op een koude avond. Een deken is een project van lange adem, maar je kunt het project altijd weer oppakken als je er tijd voor hebt. En als het af is, maakt het gevoel van succes het allemaal de moeite waard! Je kan verschillende breitechnieken en steekpatronen gebruiken om een unieke en mooie deken te maken om voor jezelf te houden of om cadeau te geven.

PATCH DEKEN

1. Baseer de grootte van jouw patches op hoe groot de deken zal zijn.
Afhankelijk van de grootte van de deken die je wilt hebben, kan je jouw patches groot, klein, of ergens daartussen maken. Over het algemeen zal een deken van 0,91 bij 1,22 m lapjes van 13 cm gebruiken, een deken van 1,2 bij 1,8 m zal lapjes van 20 cm gebruiken, en een deken van 15 bij 20 cm zal lapjes van 30 cm gebruiken.

 • De hoeveelheid garen die je nodig hebt hangt af van het gewicht van je garen en de grootte van je deken. Over het algemeen heb je tussen de 650 en 1.500 yd (1.950 en 4.500 ft) nodig.

2. Brei 1 lijn van het garen met de afhechtsteek.
Maak een eenvoudige schuifknoop met je garen en schuif het over je linkse breinaald. Wikkel het garen om jouw duim en schuif de lus van het garen weer op de breinaald. Trek je duim uit het garen, trek dan aan beide uiteinden om de knoop aan te trekken. Blijf deze steek herhalen tot je 1 kant van je vierkante lapje klaar hebt.

 • Dit is een van de makkelijkste manieren om een breiproject te beginnen, en je zult het later waarschijnlijk ook veel gebruiken in andere projecten.
 • Voor dit project heb je breinaalden maat 19 US (000 UK) nodig als je volumineus garen gebruikt, of breinaalden maat 15 US (000 UK) als je middelzwaar garen gebruikt.

3. Schuif je rechternaald in de overtollige draad om te blijven breien.
Pak je tweede breinaald en breng de punt naar boven, dicht bij de punt van je linkernaald. Wikkel het losse garen met de klok mee om de bovenkant van de rechternaald, waarbij je het garen strak omwikkeld houdt terwijl je verder gaat. Trek de rechternaald iets naar achteren en haal hem door de dichtstbijzijnde lus van de linkernaald. Ga zo door naar beneden om één rij te voltooien.

 • Wanneer je een rij hebt afgemaakt, kun je je lege naald terug bewegen naar de kant met het werk garen om een nieuwe naald te beginnen. Daarna kun je doorgaan met het gebruiken van rijen totdat je een gelijk vierkant hebt gemaakt.
 • Als je het einde van een bol garen bereikt, zet je gewoon opnieuw aan met je nieuwe lengte garen om verder te gaan.
 • Dit is een basisbreisteek, en het is handig om te leren als je dekens, sjaals of mutsen maakt.

4. Werk het lapje af door af te hechten.
Als je klaar bent met jouw lapje, heb je nog garen om je linkernaald gewikkeld. Neem je lege naald (de rechternaald) en breng hem weer omhoog naar de punt van de linkernaald. Brei 2 basissteken met de lussen van de linkernaald en zet de steken in een lus op de rechternaald. Gebruik vervolgens de punt van je linkernaald om de eerste steek op de rechternaald vast te pakken en haal hem omhoog en over de tweede steek heen.

 • Ga door met breien totdat je alle steken van beide naalden hebt verwijderd.
 • Je houdt een vierkant lapje garen over waarmee je de deken kunt maken!

5. Maak 12 gelijke vierkanten.
Om de deken af te maken, blijf je gelijke vierkanten maken in dezelfde grootte als je eerste vierkant. Als je 12 vierkanten hebt gemaakt, kun je stoppen en je deken ordenen.

 • Het breien van zoveel vierkanten kan lang duren, vooral als je nog nooit hebt gebreid. Wees niet bang om je project neer te leggen en het later weer op te pakken.

6. Leg de ruiten in een deken patronen.
Als je alle 12 vierkanten hebt, spreid je ze uit op een plat oppervlak om te zien hoe ze eruit zullen zien in je afgewerkte deken. Je kunt hier je creativiteit gebruiken om een patroon te maken, kleuren te mixen en matchen, en verschillende nummers in verschillende rijen uit te proberen.

 • Het is handig om alle lapjes uit te spreiden voordat je verder gaat, zodat je kunt visualiseren hoe je deken er uiteindelijk uit zal zien.
 • Je kunt de lapjes zelfs afwisselen in een patroon met de goede kant boven en de verkeerde kant boven.

7. Naai elk vierkant met een onzichtbare naad aan elkaar.
Leg 2 van de lapjes naast elkaar en leg de randen op elkaar. Rijg een grote naainaald in met een nieuw stuk garen en prik het in de rand van 1 vierkant. Steek de naald omhoog en door het garen, steek hem dan door de rand van het tweede vierkant en naai ze stevig aan elkaar (als een soort lopende steek). Blijf heen en weer gaan over de 2 vierkanten met steken die ongeveer 1,3 cm uit elkaar liggen tot je de top bereikt. 

 • De onzichtbare naad is geweldig voor het aan elkaar breien van 2 stukken breiwerk. Het is een zeer veelzijdige steek die waarschijnlijk ook van pas zal komen bij andere projecten.
 • Als je klaar bent, heb je een zachte, knusse deken met een leuk, funky patroon om lekker onder weg te kruipen.
 • Als je al je lapjes hebt vastgemaakt en je realiseert je dat je deken niet zo groot is als je zou willen, kun je gewoon nog een paar lapjes breien en die aan de uiteinden toevoegen.