Meubels

EEN EENVOUDIGE HOUTEN SALONTAFEL BOUWEN

Als je een nieuwe salontafel nodig hebt, zijn er verschillende manieren om er zelf een te maken. Als je tijd hebt, kun je een stevige en modieuze salontafel van de grond af aan opbouwen. Je kan ook snel een salontafel maken door bestaande stukken te hergebruiken. Voor alle projecten heb je maar een paar gereedschappen en basismaterialen nodig, die allemaal verkrijgbaar zijn bij plaatselijke bouwmarkten of tweedehandswinkels.

1.  Zaag planken voor het blad.
Gebruik een tafelzaag of een handzaag om planken te zagen op de lengte die je wilt dat de salontafel wordt. 81 cm is een goede lengte om te proberen, als je niet zeker weet hoe groot je hem wilt maken. Zaag vier standaard planken van ongeveer twee duim dik en acht duim breed, bekend als 2x8s, op deze lengte om te dienen als het blad van je tafel.

  • Je kunt ook 2×4’s of andere planken gebruiken. Zaag net genoeg zodat de totale breedte van de salontafel, wanneer de planken naast elkaar worden gelegd, naar jouw wens zal zijn.
  • Het is ook mogelijk om een salontafelblad te maken van een enkele, brede plaat geschikt hout. Dit kan echter moeilijker te vinden zijn in een plaatselijke bouwmarkt.

2.  Zet het blad in elkaar.
Doe houtlijm op de lange, twee inch dikke kanten van de planken die je gebruikt voor het blad, en schuif ze in elkaar zodat ze één groot, plat oppervlak vormen. Zorg ervoor dat de uiteinden gelijk liggen. Gebruik lange klemmen om ze op hun plaats te houden terwijl de lijm droogt.

  • Je hoeft alleen de kanten van de planken te lijmen die elkaar raken.

3.  Maak de bovenkant vast.
Zaag planken van 2×4 zo dat je twee lengtes hebt van elk 81 cm. Leg ze zo dat ze over alle planken liggen die je aan elkaar hebt gelijmd om het bovenblad te maken. Leg er een aan elke kant, een paar centimeter van de smalste rand van het werkblad. De smalle uiteinden van de 2×4’s moeten gelijk liggen met de lange zijden van het bovenblad van de salontafel. Bevestig ze aan het tafelblad met houtschroeven.

4.  Voeg zijkanten toe (een schort), als je dat wil.
Deze stap is optioneel, maar kan een beetje extra charme aan je project toevoegen. Zaag twee planken van 2×4 in de lengte van de tafel, en nog twee in de breedte. Zaag de uiteinden van elke plank op hun smalle kant in een hoek van 45 graden. Lijm de planken aan de zijkanten van uw salontafelblad, zodat ze gelijk liggen met het blad. Klem ze op hun plaats en nagel of schroef ze vast zodra de lijm is opgedroogd.

5.  Zaag de stukken voor de poten.
Zaag uit 4×4’s vier stukken op de hoogte die je wilt voor uw salontafel. Ongeveer 43 cm (17 inch) zou een comfortabele hoogte moeten zijn. Je moet ook twee stukken multiplex van 8,9 cm bij 66 cm zagen. Tenslotte zaag je twee stukken 2×4 op een lengte van 48 cm.

6.  Zet de poten in elkaar.
Neem een van de stukken multiplex die je hebt gezaagd en bevestig een poot aan elk uiteinde, waarbij je het multiplex aan de bovenkant (het vierkante uiteinde) van elke poot vastschroeft. Plaats een van de stukken 2×4 die u op 11 cm van de onderkant van het andere uiteinde van de poten hebt gezaagd. Schroef het door de poten in de 2×4, zodat het tussen de twee poten komt te zitten. Herhaal deze stap voor de andere set poten.

7.  Beits of verf uw salontafel onderdelen.
Je kan de tafel in een levendige kleur verven, vernis gebruiken voor een natuurlijke look, of een beits kiezen voor een rijke, rustieke uitstraling. Volg de instructies van de fabrikant, en verf/beits alle stukken van je tafel, en geef ze voldoende tijd om te drogen voordat je verder gaat.

  • Meestal zullen fabrikanten aanraden om het houtoppervlak te schuren voordat je het afwerkt met verf of beits.
  • Voor een chique uitstraling kun je een lichtgekleurde beits gebruiken voor het tafelblad, en een donkerdere voor de poten.

8.  Bevestig de poten aan het tafelblad.
Als alles droog is, draai je het tafelblad om, zodat de onderkant met de 2×4’s naar boven is gericht. Draai de poten om, zodat het triplex waarmee ze aan de bovenkant zijn vastgemaakt, bovenop de 2×4’s komt te liggen. Bevestig de poten door schroeven door het multiplex in de 2×4’s te slaan. Draai alles om, en je tafel is klaar!

  • Zorg ervoor dat de poten gelijkmatig verdeeld zijn over de onderkant van het tafelblad voordat je ze op hun plaats schroeft.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *