Interieur

HOE MAAK JE EEN VAAS VAN BLADGOUD?

Bladgoud is een eenvoudige maar doeltreffende manier om elegantie en schoonheid toe te voegen aan zowat elk oppervlak. Vazen zijn hierop geen uitzondering. Hoewel glazen vazen het populairst zijn, kunnen witte of zwarte vazen van keramiek ook baat hebben bij een beetje sprankeling. De meest gebruikelijke manier om bladgoud op een vaas aan te brengen is door bladgoudfolie en lijm te gebruiken. Als je hier echter niet het geduld voor hebt, kun je in plaats daarvan ook bladgoudverf gebruiken.

1 Maak de vaas schoon. Was de vaas met warm water en zeep. Dep hem droog met een zachte, schone handdoek en veeg hem daarna af met alcohol. Zo raak je alle oliën kwijt die kunnen verhinderen dat de folie blijft kleven.

2. Plak de vaas af met schilderstape, indien gewenst. Als je mooie, scherpe lijnen wilt, breng dan wat schilderstape aan net boven waar je het bladgoud wilt laten eindigen. Als je een grillige lijn wilt, kun je deze stap overslaan.

3.  Knip het bladgoud in kleinere stukjes, indien gewenst. Je hoeft dit niet absoluut te doen, maar veel mensen vinden het makkelijker om het bladgoud in kleinere stukjes aan te brengen. Hele vellen zijn meestal moeilijker te verwijderen

4. Breng bladgoudlijm aan op uw vaas. Voorkom dat er lijm op het schilderstape komt. Je kan de kwast- of de spuitbare soort gebruiken. De kwast is ideaal als u een gekartelde lijn wilt. De spuitbus is ideaal als u een groot oppervlak moet afplakken. Voor kleine of delicate gebieden, gebruik dan een bladgoud kleefstift.

  • De meeste soorten bladgoud hebben een papieren achterkant. Laat deze achterkant op het bladgoud zitten.

5. Laat de lijm drogen. Als de lijm opgedroogd is, is hij kleverig en klaar voor het bladgoud. Lees het etiket op je bladgoudlijm, want elk merk zal een beetje anders zijn.

6. Druk het bladgoud op de lijm. Als je bladgoud een papieren achterkant heeft, zorg er dan voor dat je het met de gouden kant naar beneden op de vaas legt. Als je bladgoud geen papieren achterkant heeft, is het een goed idee om het met een pincet vast te pakken, zodat het niet tegen je huid plakt.

7. Wrijf zachtjes met de achterkant van het bladgoud tegen de vaas. Als je bladgoud een papieren achterkant heeft, wrijf er dan zachtjes met je vinger tegenaan. Als je bladgoud geen papieren achterkant heeft, borstel het bladgoud dan zachtjes met een zachte, aquarelborstel.

8. Trek de papieren achterkant weg. Het kan zijn dat een deel van het bladgoud omhoog steekt. Als dit gebeurt, strijk het dan gewoon glad met een zachte, schone kwast. Als je bladgoud geen papieren achterkant had, kun je deze stap overslaan.

9. Ga door met het aanbrengen van het bladgoud. Als de lijm zijn kleefkracht begint te verliezen, kan het zijn dat je meer moet aanbrengen. Blijf het bladgoud aanbrengen, wrijven en dan de papieren achterkant weghalen tot je ontwerp af is

10. Borstel het overtollige bladgoud weg met een penseel. Gebruik een zachte, schone kwast, zoals een aquarel kwast, om voorzichtig overtollig bladgoud weg te borstelen.

11. Haal eventuele sjablonen en schilderstape weg. Wees heel voorzichtig terwijl je dit doet. Als je spaanders in je werk krijgt, kun je proberen ze op te vullen met extra bladgoud. Het bladgoud zal alleen hechten op de plekken waar lijm op zit.

12. Gebruik een penseel om de verzegeling over het bladgoud aan te brengen. Breng de verzegeling net voorbij de randen van het bladgoud aan op de vaas. Dit zal helpen om het bladgoud verder in te sluiten en te voorkomen dat het gaat plakken. Maak je geen zorgen als de verzegeling melkachtig aanvoelt; het zal helder worden.

13. Laat de verzegeling volledig drogen. Naarmate de verzegeling droogt, wordt hij helderder. Hoe lang dit duurt, hangt af van het soort sealer dat u hebt gebruikt. Sommige zijn in 15 tot 20 minuten droog, terwijl andere een paar uur nodig hebben.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *