DIY

HOE MAAK JE ZELF EEN FOTOLIJSTJE?

Je hebt een aantal foto’s ingelijst, misschien in lijsten die je zelf hebt gemaakt, of misschien in lijsten die je in de winkel hebt gekocht. In beide gevallen heb je een plank nodig waarop je deze ingelijste foto’s met trots kunt laten zien. Gelukkig kun je zonder al te veel moeite een fotolijstplank maken, en er zijn zelfs verschillende soorten planken waar je uit kunt kiezen. Afhankelijk van je huis, kunnen je ingelijste foto’s geschikt zijn voor een galerijplank, een plank gemaakt van een gerecyclede fotolijst, of een hangende plank.

 1.  VERZAMEL JE BENODIGDHEDEN

De galerielijst is een kleine vensterbank die je aan de muur kunt bevestigen en waarop je foto’s kunt presenteren. 1×4 planken vormen de basis en achterkant van deze plank, en een 1×2 plank zorgt voor een rand zodat de foto’s niet kunnen vallen of wegglijden. In totaal heb je nodig:

 • 5 cm schroeven
 • 2,44 m lange plank van 1 x 2 m
 • 2,44 m lange 1×4 plank (x2)
 • Klemmen (optioneel)
 • Boormachine (en schroefboor)
 • Waterpas
 • Potlood (facultatief; aanbevolen)
 • Gatenmal (optioneel)
 • Liniaal/lintmaat (facultatief)
 • Zaag (optioneel)
 1.  MAAK JE WERKRUIMTE KLAAR

Je hebt een vlakke, open werkruimte nodig om efficiënt te kunnen werken. Je werkbank/tafel moet ook stevig zijn, zodat hij niet wiebelt tijdens het maken van je plank. Verwijder obstakels of potentiële struikelblokken, zoals ongebruikte apparatuur en elektrische snoeren.

 • Als je van plan bent je plank te verven of te beitsen, doe dit dan in een goed geventileerde ruimte. Het kiezen van een goed geventileerde plaats, zoals een open garage, voor je werkgebied zal voorkomen dat je later te moeten verplaatsen bij het schilderen of beitsen.
 • Als onderdeel van je voorbereiding kan je de planken op maat zagen. De breedte van de plank is aan te passen aan jouw behoeften, zolang alle planken maar op dezelfde lengte worden gezaagd

 

 1. BOOR VOORBOORGATEN VOOR EEN GEMAKKELIJKERE BEVESTIGING

Door een boor te gebruiken die iets kleiner is dan de breedte van de schroeven, kan je “geleidingsgaten” boren om de schroeven te geleiden en te voorkomen dat het hout gaat splijten. Voor een plank van 8 voet:

 • Meet en markeer vier gaten op regelmatige afstanden langs beide lange, dunne zijden van een 1×4, met elk gat een kwart inch (6,35 mm) van de onderrand. Boor vervolgens op elk teken een ondiep gaatje.
 • Plaats de ongeboorde 1×4 zo dat hij rechtop staat op zijn lange, smalle rand. Op 6,35 mm van de onderkant van de lange smalle rand meet je, markeer je en boor je nog vier gaten in dezelfde stappen als bij de eerste 1×4.
 • Plaats de 1×2 zodat hij rechtop staat op de lange, smalle rand. Meet, markeer en boor nog eens vier gaten op dezelfde afstand als je 1×4’s, een kwart inch (6,35 mm) naar binnen vanaf de onderkant van de lange, smalle rand.
 1. BOOR GAATJES VOOR EEN MEER AFGEWERKT UITZICHT

Zakgaten worden onder een hoek in een plat oppervlak geboord, zodat het bevestigingsmiddel, in dit geval een schroef, door de plank gaat en in een hoek van 90° (in een L-vorm) met een vlakke kant van de plank uitkomt. Dit soort gaten is een minder opvallende manier om de 1×4 achterkant en de 1×2 lip van je plank te verbinden met de 1×4 basis van de plank. Ten eerste:

 • Meet en markeer vier gaten op regelmatige afstand van elkaar langs beide lange zijden van een 1×4, zodat elk gat 1,27 cm van de rand verwijderd is.
 • Stel de pocketingang zo in dat het gat dat u boort in een hoek van 90° (in de vorm van een L) uitkomt op de voorkant van de lange, smalle zijde en op 1,64 cm van de onderrand.
 • Gebruik een pocket hole jig om gaten te boren op de markeringen op uw 1×4 zodat de schroeven onder een hoek van 90° uitkomen (en een L-vorm vormen) tegen de voorkant van de lange, smalle zijden van de 1×4.
 • De 1×4 met de gaten in de lange, smalle zijden vormt de basis van je plank. Bij de gaten bevestigt u de andere 1×4 aan de achterkant als steun, en de 1×2 aan de voorkant als lip
 1. LIJM DE 1×4 PLANKEN UIT EN ZET ZE VAST

Leg de 1×4 plat neer met de gaten geboord in het midden van beide zijden van de lange, smalle zijden, zodat de gaten van beide zijden toegankelijk zijn, met een kwart inch (6,35 mm) hout dat elk gat scheidt van uw werkoppervlak. Oriënteer je tweede 1×4 zodat hij op de lange, smalle kant staat waar je gaten hebt geboord.

Dan:

 • Lijn de 1×4’s gelijkmatig uit zodat er een L-vorm ontstaat tussen de vlakke en rechtopstaande planken. De geleidingsgaten, die in dezelfde stappen zijn geboord, moeten ook op één lijn liggen.
 • Neem een schroef en plaats deze op de schroefbit van je boormachine. Duw de schroef lichtjes in het geleidingsgat, zodat de punt in het hout zakt en de schroef stabiliseert.
 • Met je vrije hand lijnt je de planken indien nodig uit, zodat beide vlak liggen, en houdt u de planken vervolgens stevig vast om te voorkomen dat ze wegglijden tijdens het schroeven.
 • Houd de boor in een hoek van 90° ten opzichte van de plank, zodat deze een L-vorm vormt, oefen gematigde druk uit op de boor, en druk langzaam op de knop van de boor totdat de schroef plat tegen de plank ligt en beide planken aan elkaar vastmaken. Herhaal dit voor elk van de vier gaten

 

 1. BEVESTIG DE 1×2 PLANK

Neem de 1×2 en zet hem op de lange, smalle rand waarlangs de gaten hebt geboord. Lijn hem uit met je platte 1×4 zodat de uiteinden gelijk liggen. De gaten geboord in zowel de 1×2 als de 1×4 moeten op één lijn liggen, en de 1×2 en 1×4 moeten een L vorm vormen.

Dan:

 • Plaats een schroef op je boor en duw de punt van de schroef lichtjes in een proefgat op je 1×2. Zorg ervoor dat beide planken zijn uitgelijnd met je vrije hand, gebruik dan die hand om de planken stevig bij elkaar te houden.
 • Houd uw boor in een hoek van 90° ten opzichte van de plank, zodat deze een L-vorm vormt, oefen gematigde druk uit op de boor, en druk langzaam op de knop totdat de kop van de schroef vlak tegen het hout ligt en de twee planken aan elkaar vastmaakt. Herhaal dit voor alle vier de gaten

 

 1.  VOEG INDIEN GEWENST PERSOONLIJKE ACCENTENTEN TOE

Je plank zit helemaal in elkaar, maar je wilt misschien nog wat verf of beits toevoegen om je plank een mooi afgewerkt uiterlijk te geven. Een van de voordelen van het bouwen van je eigen plank is dat je een kleur of beits kunt kiezen die bij je huisinrichting past.

 • Zelfs als je jezelf niet als een kunstenaar beschouwt, kun je eenvoudige sjablonen met spuitverf maken en deze gebruiken om coole ontwerpen op je plank te maken

 

8. HANG JE PLANK OP EN LAAT JE FOTO’ S ZIEN

Voor de veiligste installatie van je plank, moet je stud(s) vinden in de muur waar je van plan bent je plank op te hangen. Spijkers zijn stabieler en voorkomen dat je plank uit de muur wordt getrokken. Vervolgens:

 • Meet en markeer waar op de muur de achterkant van uw plank (de 1×4 staander) moet worden bevestigd. Voor een plank van 8 voet moet u twee tegenover elkaar liggende draadeindankers hebben (één aan de rechterkant van de plank, één aan de linkerkant, bijvoorbeeld). Elk anker moet twee tot vier schroeven hebben die de achterkant van de plank en de muur verbinden.
 • Je moet altijd met een waterpas controleren of de plank waterpas hangt voordat u de schroeven vastdraait.
 • Een plank verkeerd ophangen kan leiden tot een lelijke scheefstand. Het hebben van een tweede paar handen om te helpen kan dit soort fouten voorkomen.
 • Hang de plank zo op dat de kortste kant naar je toe is gericht

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *