Haken en breien

EEN BABYMUTSJE BREIEN IN 9 STAPPEN

Breien kan leuk en ontspannend zijn. Er is geen beter beginnersbreiproject dan het breien van een babymutsje: je kunt het in korte tijd doen, je hebt maar één streng garen nodig, en mensen met nieuwe baby’s houden van handgemaakte cadeautjes! Of dit mutsje nu voor je eigen kleine bundel van vreugde is of een cadeau voor een vriendin die in verwachting is, het zal zeker geliefd zijn.

1. VOORBEREIDEN OM TE BREIEN

Kies het soort garen. Omdat je ervoor gekozen hebt een babymutsje te breien, zal je meer dan waarschijnlijk een babygaren kiezen.

 • Overweeg om extra zacht babygaren te kopen, maar weet dat je geen garen hoeft te kopen dat speciaal voor baby’s is gemaakt.
 • Weet welk garengewicht je nodig hebt. De meeste babyartikelen worden gemaakt van lichter garen.

2. BESLIS WELKE KLEUR GAREN JE VERKIEST

Bepaal welke kleur garen uw voorkeur heeft. Vergeet niet dat niet alle ouders roze voor een meisje of blauw voor een jongen willen. Overweeg een genderneutrale kleur of een primaire kleur.

 • Overweeg om een bonte babykleur te kiezen in plaats van een effen kleur. Er zijn ook nieuwe garens die een patroon vormen terwijl u breit.

3. KIES DE JUISTE NAALDEN

Kies de juiste naalden. Veel babymuts patronen hebben naalden maat 6 (4mm) nodig.

 • Begin met rechte naalden als u net begint met breien. Cirkelvormige naalden worden over het algemeen gebruikt door meer gevorderde breisters.
 • Bepaal hoe groot je naalden moeten zijn. De naaldgrootte bepaalt hoe groot de lussen in je muts zijn, en de verkeerde naalden kunnen ertoe leiden dat de muts de verkeerde maat heeft. Merk op dat er metrische en Amerikaanse maten zijn, dus het kan zijn dat je de maat moet omrekenen.

4. HET BREIEN VAN DE BABYMUTS

Zet je breiwerk op. Garen aan is de manier waarop je je breiwerk begint door een rij lussen te maken op een van je naalden. Zie Breien voor stap-voor-stap instructies voor het opzetten van het breiwerk.

 • Zet 60 lussen op (als u 4 mm naalden gebruikt) (meer als de muts niet voor een pasgeborene is).
 • Houd de naalden zo dat het breiwerk op de linkernaald zit, de naaldpunten van je  af zijn gericht en het garen de naald rechts verlaat, aan de onderkant van de naald.

5. BREI EEN LAP VAN 5 INCH MET BEHULP VAN EEN BASISBREISTEEK

Dit zal waarschijnlijk ongeveer 50 naalden zijn als je een fijn babygaren gebruikt.

 • Houd de naald met de aangezette lussen in je linkerhand en haal de naald in je rechterhand door de steek en achter uw linkernaald.
 • Wikkel een lus garen tegen de klok in om de rechternaaldpunt.
 • Trek de rechternaald af door de steek aan de linkerkant, en duw de bovenste steek af van de linkernaald.
 • Elke gebreide steek voegt een lus toe aan de naald rechts en haalt er een weg van de naald links. Wanneer je klaar bent met een naald, verwissel de naalden naar je andere handen zodat je elke naald begint met het breiwerk op de linkernaald.
 • Zorg ervoor dat het breiwerk naar rechts loopt terwijl je breit, naar de (eerst) lege naald.

6. AFKANTEN VOOR DE TOP VAN DE MUTS

Nadat je ongeveer 5 centimeter hebt gebreid, begin je de lengte van je breiwerk af te nemen.

 • In plaats van met je rechternaald door één steek te gaan, ga je door twee steken.
 • Doorgaan met de 2-steken mindering tot je nog maar één lus over hebt op je naald.

7. KNIP UW EXTRA GAREN AF

Zorg ervoor dat je een mooie lange staart garen overhoudt voor het aan elkaar naaien van de zijkanten van de muts. Maak een eenvoudige knoop van het garen op de plaats waar het het breiwerk verlaat, voordat u ermee begint te borduren.

8. NAAI DE MUTS AAN ELKAAR

Naai de zijkanten van de muts aan elkaar met behulp van een grote naainaald of een bobby pin. Weef het overtollige garen in en uit langs de twee zijden. Knoop het uiteinde af en knip de overgebleven staart af.

9. KEER DE MUTS BINNENSTEBUITEN

De gestikte naad moet aan de binnenkant zitten, waar hij niet te zien is.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *