DIY,  Interieur

HOE MAAK JE WIJNFLES ACCENTVERLICHTING?

Iedereen heeft wel eens witte kerstverlichting gezien die de muren siert en een delicaat accent geeft aan elke ruimte, maar wist je dat je accentverlichting kunt maken van lege wijnflessen? Het maken van je eigen wijnfles accentverlichting is een creatieve, aanpasbare en milieuvriendelijke manier om een zachte gloed te werpen in elke kamer van je huis.

DE WIJNFLES LAMPJES VOORBEREIDEN

1. VERZAMEL JE WIJNFLESSEN

De wijnflessen die je gebruikt kunnen verschillende vormen en maten hebben, maar probeer flessen te kiezen met onderscheidende, leuke etiketten. Je kan ervoor kiezen om de etiketten op de flessen te houden, of je kan de etiketten verwijderen.

2. MAAK DE WIJNFLESSEN SCHOON

Was de flessen grondig met heet, zeepwater en laat de flessen volledig drogen. Het hete zeepsop kan ervoor zorgen dat de etiketten van de flessen loskomen. Je kan de etiketten op de flessen laten zitten als u dat liever hebt, of ze eraf halen voor een slanker uiterlijk.

 • Als je besluit de etiketten van de flessen te halen, verwijder dan de lijm van de etiketten met een lijmverwijderende spray.

3. BOUW EEN MAL

Terwijl je wacht tot de wijnflessen droog zijn, maak je een basis (mal) waarop je de fles kunt plaatsen en die je stevig kunt vasthouden terwijl je boort. Gebruik een stuk hout van 2×8, en leg het in de lengte op een vlakke ondergrond. Schroef een stuk hout van 30,5 cm (12 inch) ongeveer een kwart van de rand van de 2×8. Dit stuk hout zal worden gebruikt als scheidingsstop.

Leg een fles op het 2×8 stuk hout tegen het eerste stuk scheidingsstop, en plaats een andere scheidingsstop aan de andere kant van de fles. Houd die tussenstop op zijn plaats en neem de fles weg. Schuif dan de scheidingsstop iets dichter tegen de reeds bevestigde scheidingsstop. Boor het tweede stuk stop zoals je het eerste stuk hebt gedaan.

 • Het idee achter de mal is om de fles stevig vast te houden, zodat hij niet wegrolt als je erin boort.

4. BOOR EEN GAT VOOR DE FLESSENSTOP

Boor een opening in het midden van de mal om de flesstop vast te houden. Je wilt dat het gat ongeveer 1,25 inch diep is. Om het juiste boorgat te krijgen, overweeg je het gebruik van de Forstner boor. Je wilt dat het gat diep genoeg is zodat de kurk stil blijft zitten als je erin boort, maar los genoeg zodat je de flessenstop gemakkelijk kunt verwijderen.

 • Deze stop wordt later gebruikt om het lichtsnoer in de fles te houden.

5. BOOR DE STOPPER 

Steek de kurk in het gat in het midden van de mal. Bevestig de 5/16 inch boor in de boormachine. Centreer de boor op de kurk, zet de boorpers aan en boor door de kurk heen. Je wilt een gat boren dat helemaal door de kurk heen gaat. Als je klaar bent met boren, zul je waarschijnlijk de stopper van de boor moeten draaien.

 • Probeer niet om de stopper te boren zonder de mal die het op zijn plaats houdt. Je zult je zeker bezeren wanneer je probeert te boren door hem met je handen vast te houden.

6. SNIJD DE STOPPER DOOR 

Trek de stopper uit de mal, en gebruik een stanleymes om de stopper van de bovenkant van het gat naar de onderkant door te snijden, met de punt van het mes precies in het gat van de stopper.

 • De snede zorgt ervoor dat als we klaar zijn om het snoer van de lampjes vast te zetten, de lampjes in de opening kunnen glijden en stevig door de stopper kunnen worden vastgezet.

HET MAKEN VAN DE WIJNFLES LICHTJES

1. MARKEER DE BOORPLEK OP DE FLES 

Boor ergens op de achterkant van de fles, dicht bij de bodem.

 • Overweeg om een stukje afplaktape aan te brengen op de plek waar je wilt gaan boren. De tape zorgt ervoor dat de boor niet wegglijdt en voorkomt dat de glazen fles versplintert op de boorplek.

2. MAAK EEN SMEER WATERRESERVOIR

Rol een stuk klei tot een touw van ongeveer 5 cm lang en ongeveer 5 cm breed. Verbind vervolgens de uiteinden van de klei tot een cirkel. Deze cirkel zal dienen als een klein waterreservoir om het boorgat en het glas te smeren terwijl je boort. Omring het gebied waar je wilt boren met de klei en druk het in de fles om het reservoir af te sluiten.

 • Je kan ook overwegen een zakje (een dikke pannenkoekvorm) van loodgietersklei te maken, en door de klei heen te boren die je boort. Als je besluit op deze manier te boren, moet je langzaam water op de fles gieten terwijl je boort, zodat de boor de fles niet oververhit en deze splintert en barst.

3. BEREID EEN SMEERMIDDEL VOOR DE BOOR VOOR

Vul een knijpfles met wat koud leidingwater. Spuit wat water in het kleiwaterreservoir. Dit koude water tempert de hitte die ontstaat bij het boren van het glas. Als er water uit het waterreservoir begint te lekken, dicht dit dan af door de klei harder op de fles te duwen.

 • Je zult het boren consequent moeten pauzeren, water toevoegen aan het reservoir, en doorgaan met het boorproces.

4. BOOR HET GAT IN DE FLES

Voordat je begint met boren, trek je beschermende handschoenen en een bril aan. Het is ook raadzaam om shirts met lange mouwen te dragen als u glas boort. Gebruik een handboor met een ½ inch diamantbit, of een glas- en tegelbit, om uw gat te boren. Plaats de fles op de mal zodat hij blijft staan terwijl u het gat boort. Houd de boor verticaal recht en start de boor. Laat de boor zakken tot hij nog net het oppervlak van de fles raakt. Als u in het glas begint te boren, zal er glasstof op het waterreservoir komen, waardoor het troebel wordt. Ga door met boren, terwijl u de boor een beetje omlaag duwt.

 • Op den duur (na ongeveer 20 of 30 seconden) zal het water in het reservoir beginnen te lekken en in de binnenkant van de fles druppelen. Dit betekent dat u bijna volledig door het glas heen bent gebroken. Zodra u door de fles heen hebt geboord, trekt u de boor uit het gat en zet u de boormachine uit.
 • Het is heel belangrijk dat u de boor niet door het glas forceert. Te veel neerwaartse druk zou de fles kunnen doen barsten.

5. CONTROLEER JE BOORWERK

Kijk rond de boorplek of er breuken in de fles zitten. Als u barsten ziet, kunt u de fles beter weggooien, want hij is dan erg breekbaar en potentieel gevaarlijk. Verwijder het klei smeermiddel reservoir en leeg de inhoud van de fles in de vuilnisbak.

 • Als het uitgeboorde glasschijfje niet in het flesje zit, zit het waarschijnlijk vast in de boor. Als dat het geval is, probeer het er dan uit te wrikken met een paperclip randje

6. SCHUUR HET GEBOORDE GAT

Gebruik schuurpapier om de scherpe randen weg te vijlen die zijn ontstaan door het boren van het gat in de fles. Spoel de fles vervolgens af met water om eventuele glasdeeltjes eruit te spoelen, en laat de fles weer drogen.

 • Met korrel 150 kunt u de ruwe randen van het gat voldoende glad maken.

7. STEEK DE LAMPJES IN DE FLES

Haal de decoratielichtjes uit de doos en trek de lichtjes strak zodat ze recht kunnen liggen. Controleer of de lampjes werken door ze in een stopcontact te steken.

Als de lampjes branden en goed werken, steek dan de eerste lamp van het snoer in door het gat dat je hebt uitgeboord. Steek de lampjes één voor één in de fles en zorg ervoor dat de stekker buiten de fles blijft. Om de lampjes gemakkelijker door het gat te krijgen, duwt u de lampjes tegen het snoer en duwt u ze er tegelijk in.

 • Zorg ervoor dat u het snoer van de lampjes niet doorsnijdt aan de randen van het gat.
 • Het kan nodig zijn de fles om te draaien om de lampjes in de bodem “omhoog” te verplaatsen om ruimte te maken voor de rest van de lampjes die door de bodem van de fles naar binnen gaan

8. ZET DE LAMPJES VAST MET EEN STOP

Als je klaar bent met het invoeren van de lampjes in de fles, wikkel je de stopper om het overgebleven snoer dat aan de buitenkant van de fles hangt, en steek je de stopper in het gat.

 • De stopper zal het snoer beschermen tegen snijden door de ruwe glazen randen van het gat en de lampjes in de fles houden.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *