Haken en breien

EEN SJAAL BREIEN IN 11 STAPPEN

Iedereen kan gemakkelijk een sjaal breien. Het is niet nodig om exorbitante bedragen in de winkel uit te geven! Je kunt beginnen met het breien van een sjaal voor beginners. Dit sjaalpatroon maakt gebruik van het meest eenvoudige stekenpatroon dat er is. Alles wat je nodig hebt zijn twee breinaalden en wat garen! Als je op zoek bent naar een aanvullend project dat iets moeilijker is, denk dan eens aan het breien van wanten. 

Deze blog leert je hoe je tijdens het breien kunt wisselen tussen verschillende bollen garen. Merk op dat deze methode niet nodig is om een sjaal te breien – je kunt dezelfde kleur houden voor de hele sjaal en de stappen over het wisselen overslaan, als je dat wilt.

1. VERZAMEL JE MATERIALEN

Voor beginnende breisters is het makkelijker om dikke naalden en volumineus garen te gebruiken, omdat het breien van de sjaal daardoor veel sneller en gemakkelijker gaat.

 • Om een veelkleurige look te bereiken zonder van garen te wisselen, probeer een bonte garen waarin verschillende kleuren zijn verwerkt.
 • Zorg dat je 200 yards (182,9 m) garen tot je beschikking hebt.
 • Grotere naalden creëren een lossere steek; kleinere naalden, een strakkere. Kies de maat naar gelang de gewenste uitstraling.

2. KAST AAN

Zet 10-40 steken op met uw eerste kleur garen, afhankelijk van de grootte van uw naalden en de gewenste breedte.

 • Als je een beginnende breister bent, moet je een relatief kleine sjaal maken, genoeg om je warm te houden, maar maak hem niet zo breed dat het breien te veel tijd in beslag neemt.
 • Als je breit met kamgaren en naalden van maat 8 tot 10, moet je 30 tot 40 steken opzetten voor een sjaal van mooie afmetingen.

3. BREI DE EERSTE RIJEN

Brei 12 naalden met de eerste kleur. Onthoud dat u geen andere kleur hoeft te breien als u dat niet wilt, en dat u de andere kleur ook niet meteen hoeft te breien.

 • Je kan tot dit punt breien, het dan neerleggen, en later of morgen terugkomen om verder te gaan. Dit is wat breien zo geweldig maakt. Laat je breiwerk nooit in het midden van een rij hangen, anders gaat het raar trekken.

4. KNIP JE GAREN AF

Knip het garen af met een schaar nadat je de 12e rij hebt voltooid. Zorg ervoor dat je een staart van 6 inch overhoudt.

 • Als je kiest voor geen tweede kleur, sla deze stap dan over en brei gewoon verder in de ene kleur helemaal tot het einde.
 • Als je van plan bent om een sjaal in één kleur te maken, controleer dan de kleurstof die op het label van het garen staat. (Als je van elke kleur een bol koopt, hoef je geen zorgen te maken over de kleur van de bol).

5. VOEG EEN TWEEDE KLEUR TOE

Voeg een tweede kleur garen toe aan de eerste kleur. Zo ziet jouw sjaal er professioneel uit en past hij bij meer outfits.

 • Breng het uiteinde van de staart van de eerste kleur op één lijn met het begin van de tweede kleur garen. Houd ze samen in je linkerhand, weg van de draad van de nieuwe kleur die je gaat breien.

6. BREI UW TWEEDE KLEUR

Brei ongeveer 5 steken en stop om de uiteinden aan te trekken.

7. LAAT DE UITEINDEN LOS

Later zul je ze in de sjaal weven met een tapijtwerknaald of haaknaald.

 • Maak nooit knopen om van kleur te veranderen als je aan het breien bent. Je kunt ze meestal zien, en het maakt het moeilijk om fouten te corrigeren.

8. HET NIEUWE GAREN BREIEN

Brei 12 rijen met het nieuwe garen. Volg hetzelfde proces dat je deed met de eerste kleur.

9. VOEG.EEN DERDE KLEUR TOE

Voeg de derde kleur garen toe (indien je dit wenst). Volg de instructies hierboven voor het toevoegen van de tweede kleur garen. Knip het garen af met uw schaar en laat opnieuw een staart van 6 cm over.

 • Je kan dit zo vaak doen als je wil! Je kan ook kleinere of grotere delen hebben als u liever een overheersende kleur hebt.

10. AFWISSELENDE KLEUREN

Brei weer 12 rijen, zoals met de tweede kleur. Zorg ervoor dat u zich blijft concentreren en niet op de automatische piloot gaat – je zou per ongeluk een steek kunnen laten vallen.

 • Blijf de kleuren afwisselen volgens de instructies, doe 12 rijen van elke kleur, totdat de sjaal de gewenste lengte heeft bereikt. Als de sjaal klaar is, heeft hij een patroon van drie verschillende kleuren.

11. DE SJAAL AFWERKEN

Zet de steken af. Wikkel je sjaal om je hals en bewonder je eigen handwerk. Voelt goed, nietwaar?

 • Gebruik een haaknaald om je losse draad in je sjaal te weven, waarbij je het uiteinde verbergt. Een knoop mag gezien worden en ziet er een beetje lukraak uit.

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *